Suplementy diety

Różnice między naturalnymi i syntetycznymi suplementami diety

Wyszczególnienie

Naturalne suplementy diety

Syntetyczne suplementy diety

Postać organiczna czy nieorganiczna

Naturalne suplementy diety mają postać organiczną. Prawdziwe w 100% naturalne suplementy diety są produkowane wyłącznie z naturalnych składników: owoców, warzyw lub ziół, pochodzących z upraw czystych ekologicznie, bez użycia żadnych sztucznych dodatków.

Sztuczne suplementy diety to obce dla organizmu, nieorganiczne, najczęściej krystaliczne substancje,otrzymywane w laboratorium w wyniku różnych reakcji chemicznych, na wzór związków zawartych w warzywach i owocach, ale BEZ ich udziału.

Wchłanialność / przyswajalność

Naturalne suplementy diety są bardzo łatwo przyswajane przez organizm, gdyż znajdują się w nich pozyskane z owoców i warzyw bioflawonoidy, które wspomagają, czasem wręcz umożliwiają  przyswajalnie witamin i minerałów.Wchłanialność naturalnych suplementów diety wynosi ok. 95%.

Syntetyczne witaminy i minerały są z trudnością przyswajane przez organizm (ich wchłanialność wynosi 8-11%), a niektóre z nich wręcz nie są w ogóle przyswajane (szczególnie w zaburzeniach metabolizmu). Dzieje się tak dlatego, że związki te są pozbawione bioflawonoidów, które mają za zadanie wspomagać, a czasem wręcz umożliwiać przyswajanie witamin i minerałów.

Tolerancja w organizmie

Po spożyciu naturalnych suplementów diety nie występują  żadne dolegliwości, gdyż są one bardzo dobrze tolerowane przez organizm.

Nierzadko po spożyciu sztucznych witamin mają miejsce różne formy nietolerancji organizmu, a w szczególności mdłości, osłabienie, swędzenie.

Wpływ na zdrowie człowieka

Naturalne suplementy diety dostarczają składników odżywczych, które wpływają na zmniejszenie ryzyka zachorowań.Naturalne flawonoidy wykazują między innymi silne działanie przeciwalergiczne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybiczne, przeciwnowotworowe.

Przyjmowanie sztucznych suplementów diety w nadmiernych ilościach może wywierać niekorzystny wpływ na organizm człowieka. Niewłaściwe dawki mogą upośledzać procesy wchłaniania składników odżywczych z pokarmów, a także przeciążać niektóre narządy wewnętrzne (nerki, wątrobę).

Ryzyko przedawkowania

Gdy zażywamy witaminy naturalne w większej ilości niż jest to nam potrzebne, bakterie jelitowe rozkładają i wyprowadzają zbędną ich ilość z organizmu. Praktycznie nie jest możliwe przedawkowanie witamin naturalnych, tym bardziej, że organizm człowieka odczuwa nasycenie nimi.

Z racji niskiej bioprzystępności sztucznych preparatów witaminowych ryzyko przedawkowania jest niewielkie. Jednak przy nierozważnym przyjmowaniu preparatów możliwe staje się wystąpienie nieprawidłowości w funkcjonowaniu organizmu, wynikające z nadmiernej suplementacji.

Obecność naturalnych związków fitochemicznych

Zostało dowiedzione, że korzyści wynikające ze spożywania naturalnych suplementów diety wiążą się nie tylko z obecnością w nich witamin i minerałów, ale również naturalnych związków fitochemicznych, które odgrywają bardzo ważną rolę w profilaktyce i terapii wielu chorób. W każdym z  naturalnych suplementów diety występuje kilka tysięcy związków, które korzystnie oddziaływują na organizm, podczas gdy poszczególne sztuczne suplementy związków fitochemicznych zawierają tylko jeden typ cząsteczek, np. sulforafan.

Zostały już wyizolowane i zaoferowane do sprzedaży główne związki fitochemiczne w postaci sztucznych suplementów, np. kwas elagowy, sulforafan … Jednak każda próba zastąpienia owoców i warzyw tabletkami zawierającymi ten czy inny syntetyczny związek fitochemiczny jest iluzją i nieporozumieniem. Nie można bowiem zredukować brokułu wyłącznie do sulforafanu ani uznać, że korzystne oddziaływanie malin to jedynie zasługa kwasu elagowego.

Właściwości detoksykujące

Zawarte w naturalnych suplementach diety flawonoidy mają właściwości detoksykujące.Wiążą i usuwają z organizmu wiele zbędnych substancji, które często przyczyniają się do gorszego samopoczucia.

Sztuczne suplementy diety wykazują dużo słabsze właściwości detoksykujące z racji słabszej ich przyswajalności przez organizm człowieka.

Cena

Na wyprodukowanie jednego opakowania naturalnego suplementu diety zużywa się od kilkunastu do kilkudziesięciu kg owoców i warzyw, z czystych ekologicznie upraw, w stosunku do których NIE można stosować sztucznego nawożenia, ani chemicznych środków ochrony roślin, co sprawia, że naturalne suplementy nie należą do najtańszych. W dłuższej perspektywie zażywanie naturalnych suplementów diety jest niezwykle opłacalne, gdyż w ten sposób oszczędzamy sobie cierpienia i kosztów związanych z leczeniem chorób pośrednio lub bezpośrednio wynikłych z niedoborów pokarmowych.

Wyprodukowanie w laboratorium syntetycznych odpowiedników różnych naturalnych witamin i minerałów w drodze różnych reakcji chemicznych jest bardzo tanie, dlatego sztuczne suplementy diety też są bardzo tanie. Są one bardzo opłacalne dla naszej kieszeni w krótkiej perspektywie, ale NIE dla naszego zdrowia i portfela w dłuższej perspektywie. Niższa cena często cechuje suplementy półsyntetyczne, a bardzo niską cenę posiadają tylko syntetyki. Czy Ty chcesz stosować takie półsyntetyczne lub  syntetyczne "zamienniki"?

Źródło: opracowanie własne na podstawie: Richard Beliveau, Denis Gingras "Dieta w walce z rakiem", wyd. Delta; "Czy witaminy są zabójcze i dla kogo?", Dr Aleksander Niedzwiecki, http://www.dr-rath-koalicja.pl/ "Czy witaminy są szkodliwe?", Piotr Waydel, http://www.ithink.pl/artykuly/styl-zycia/zdrowie-i-uroda/czy-witaminy-sa-szkodliwe/

 

 

 

SYNTETYCZNE WITAMINY TO...

 

Syntetyczne witaminy "To strata pieniędzy"- twierdzi prof. Rory Collins z Uniwersytetu Oksfordzkiego, szef zespołu, który przez pięć lat badał 20 tys. osób w wieku od 40 do 80 roku życia, faszerujących się preparatami witaminowymi.

Sztuczne witaminy to zwykle krystaliczna nieorganiczna substancja obca dla organizmu. Wchłania się ona do organizmu z trudnością, lub też nie jest w ogóle przyswajana, a szczególnie jeśli mają miejsce zaburzenia jelitowe. Łatwo się o tym przekonać obserwując mocz po spożyciu witamin. Zmienia on kolor i wręcz przyjmuje zapach spożytych witamin. Nierzadko po spożyciu sztucznych witamin mają miejsce różne formy nietolerancji organizmu, a w szczególności mdłości, osłabienie, swędzenie. Przeciążane są nerki i wątroba, oraz naruszana równowaga i proporcje składników mineralnych w organizmie. Nie przeszkadza to jednak wielu firmom sprzedawać takie suplementy.

Jest stosunkowo dużo dowodów na to, że syntetyczne witaminy nie działają tak jak można by od nich oczekiwać, aczkolwiek fakty na ten temat nie są powszechnie znane, a wręcz utajniane. Ponieważ jest to wbrew interesom ogromnemu lobby farmaceutycznemu, dokładają oni wiele starań, aby nie dokonywano wiarygodnych badań i nie udostępniano wyników już przeprowadzonych testów. Jeżeli znaczna część społeczeństwa poznała te informacje, oznaczałoby to w ewidentny sposób dochody tych firm.

Tymczasem, takowe badania istnieją i każdy kto o nich wie i chce się z nimi zapoznać ma takową możliwość. Kilka przykładów:

Amerykański Instytut Badań nad Rakiem przeprowadził badanie znane w świecie medycznym jako ATBK. Grupie mężczyzn w wieku powyżej 49 lat podawano syntetyczny betakaroten, innej grupie sztuczną witaminę E, grupie kontrolnej nie podawano żadnych witamin. W pierwszej grupie - palaczy, gdzie spodziewano się zmniejszenia ilości chorób, a w szczególności chorób nowotworowych efekt doświadczenia był zaskakujący. Zachorowalność na raka płuc wzrosła o 18 %. W grupie, w której podano sztuczną witaminę E (alfatokofertol) nieco rzadziej zdarzały się nowotwory prostaty, jelita grubego i zawały serca, jednakże stwierdzono ewidentnie więcej przypadków raka pęcherza moczowego i kilku innych nowotworów. W grupie, której podawano syntetyczny beta-karoten śmiertelność wzrosła o 8 %.

Inne badanie, przeprowadzone 2 lata później, upowszechniane w piśmiennictwie medycznym jako Caret, dokonane na grupie ponad 18.000 osób palących papierosy, które paliły, lub pracowały przy azbeście, polegało na podzieleniu na dwie grupy. Jednej podawano syntetyczny beta-karoten, oraz sztuczną witaminę E, druga grupa otrzymywała placebo. Założono okres trwania badań na 8 lat, lecz zaistniała konieczność ich przerwania znacznie wcześniej , ponieważ u przyjmujących syntetyczny betakaroten ilość przypadków zachorowania na raka płuc wzrosła o 28%, a śmiertelność ogólna zwiększyła się o 17%. Podano również, że tenże betakaroten spowodował wzrost zawałów serca o 26%.

 

Joomla
Joomla

Wordpress
Wordpress

f

Ryszarda Bąska ul. Adama Mickiewicza 173, 37-600 Lubaczów
Skontaktuj sie z nami: 501 196 415